Poziv stručnjacima iz dijaspore da se zaposle u “Mubadali”

Bez autora
Feb 03 2013

Kancelarija za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu saopštila je da Vlada Republike Srbije namerava da uključi stručnjake iz dijaspore u listu od hiljadu visokostručnih kadrova koji predstavljaju uslov realizacije ugovora za izgradnju fabrike čipova sa kompanijom “Mubadala” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).Kancelarija će u narednom periodu nastojati da srpski inženjeri za visoke tehnologije u svetu dobiju potrebne podatke i tehničke detalje kako bi mogli da se odazovu pozivu matice.

Poziv stručnjacima iz dijaspore da se zaposle u “Mubadali”Kancelarija za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu saopštila je da Vlada Republike Srbije namerava da uključi stručnjake iz dijaspore u listu od hiljadu visokostručnih kadrova koji predstavljaju uslov realizacije ugovora za izgradnju fabrike čipova sa kompanijom “Mubadala” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

U saopštenju se navodi da će Kancelarija u narednom periodu nastojati da srpski inženjeri za visoke tehnologije u svetu dobiju potrebne podatke i tehničke detalje kako bi mogli da se odazovu pozivu matice.

Direktor Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Slavka Drašković navela je tim povodom da su razvoj i ulaganja u visoke tehnologije jedan od prioriteta Vlade Srbije.

Predstavnici Vlade Srbije su od nekoliko državnih fakulteta već tražili informacije o potencijalnim kadrovima potrebnim da bi se ova investicija realizovala.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Branko Kovačević naveo je da će za sastavljanje liste od velike koristi biti spisak alumni organizacije fakulteta, koji sadrži i beogradske studente koji su se u međuvremenu iselili iz Srbije.

Na osnovu kontakata koje Kancelarija ima sa stručnjacima poreklom iz Srbije, posebno onim iz Sjedinjenih Američkih Država, ali i na osnovu ranije urađenih istraživanja, interesovanje za povratak uvek postoji.

Budući investitori će u narednom periodu dostaviti strukturu fabrike za koju se zna da će biti visokoautomatizovana.

Kompanija “Mubadala” iz UAE ima dve fabrike, u Singapuru i Nemačkoj, dok je fabrika u SAD u izgradnji.

U obezbeđivanje naučne infrastrukture kompanije do sada je uloženo približno milijardu dolara.

Otvaranje fabrike u Srbiji podrazumeva i intenzivnu saradnju sa našim fakultetima iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka, s obzirom na to da u UAE fabrika mikročipova nije izgrađena upravo zbog nedostatka kadrova, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik